Wat is een CEO?

Een Chief Executive Officer (CEO) wordt ook wel de algemeen directeur van een bedrijf genoemd. Elk bedrijf heeft een CEO nodig. De CEO is degene met eindverantwoordelijkheid over de aansturing van een bedrijf. Dit kan kleinschalig zijn, bijvoorbeeld wanneer je voor jezelf begint, al spreek je dan liever van een eigenaar, oprichter of algemeen directeur. Het kan ook betekenen dat je leidinggevende bent van een multinational en besluitvorming maakt voor een duizendtal personeel. Welke taken een CEO allemaal op zich moet nemen lees je hieronder. Daarnaast bespreken we of de positie voor CEO iets voor jou kan zijn.

 

Wat doet een CEO?

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het veld waarin het zich bevindt, kunnen er verschillende eisen aan een CEO worden gesteld. Veelal houd je je als CEO bezig met besluitvorming binnen een bedrijf. Hieronder vallen onder andere de missie, visie en een ondernemingsstrategie. Jij bent als CEO verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf. Daarom is het van belang dat een CEO het personeel aanstuurt en daarbij de bedrijfsdoelen in acht neemt. Wanneer er geen specifieke HR (human resource) afdeling is, kan een CEO ook verantwoording dragen over het beoordelen en verbeteren van werkzaamheden van het personeel. Wanneer het op financiƫn neerkomt, moet een CEO inzicht houden in budgetten, contracten en de algehele balans en winst. Een CEO is als hoofd van het bedrijf vaak ook degene die media te woord staat of spreekt op conferenties.

 

Is CEO een positie voor jou?

Als CEO heb je verschillende karaktereigenschappen nodig, niet iedereen heeft dit in zich. Specifieke taken kunnen per bedrijf verschillen, maar eigenschappen zoals ondernemendheid, communicatief sterk, stressbestendigheid en besluitvaardigheid zijn altijd belangrijk. Wanneer je als CEO de leiding draagt over een bedrijf is het belangrijk dat je in teamverband samen kunt werken met managers. Vaak is het van belang dat je een aantal jaar werkervaring hebt opgebouwd, het liefst in de juiste sector en binnen een leidinggevende functie. Het allerbelangrijkste voor een CEO is intrinsieke motivatie en passie voor het bedrijf. Om iets goed te kunnen doen, moet je het ook leuk vinden om dit te doen. Dit kan ook aanstekelijk werken voor de mensen om je heen. Als laatst is het onmogelijk om als CEO alles goed te doen. Daarom moet je niet bang zijn voor het maken van fouten, en ook inzien hoe je kan leren van deze fouten.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over wat een CEO precies is en doet? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.