Een schouwspel op de Rotterdamse wateren

Rotterdam staat bekend om zijn imposante haven, die met zijn 42 kilometer aan kades de grootste van Europa is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Rotterdam volop mogelijkheden zijn om te varen. De Rotterdam rondvaart van Spido is waarschijnlijk het populairst van alle opties. Of je nu met een rondvaartboot het water op wilt, een zeiltocht wilt maken of zelf met een motorboot wilt varen: het kan allemaal.

Populaire route

Een populaire optie is een rondvaart door de haven van Rotterdam. Tijdens zo’n rondvaart krijg je een goed beeld van de grootte en de bedrijvigheid van de haven. Je vaart langs de containerterminals, olietankers en overslagbedrijven, en hoort alles over de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen van de haven. Er zijn verschillende aanbieders van rondvaarten in Rotterdam, dus je kunt zelf kiezen welke route je wilt varen en welke informatie je wilt krijgen. De rondvaart kan zelfs op de Maasvlakte plaatsvinden waar je een prachtig schouwspel aan je voorbij ziet gaan.

Een bijzondere plek om langs te varen in Rotterdam is dus de 2e Maasvlakte. Dit is een nieuw haventerrein dat in 2015 in gebruik is genomen. Het gebied is opgespoten in de Noordzee en biedt ruimte aan containerterminals, overslagbedrijven en distributiecentra. Het bijzondere van de 2e Maasvlakte is dat het nog volop in ontwikkeling is, waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Zo kun je bijvoorbeeld varen langs de gigantische containerkranen en de enorme schepen die af en aan varen. Ook kun je tijdens het varen genieten van het uitzicht op de uitgestrekte zandvlaktes en de duinen.

Motorboot huren

Wil je zelf het roer in handen nemen, dan kun je in Rotterdam ook een motorboot huren. Er zijn verschillende verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor het huren van een boot. Je hebt geen vaarbewijs nodig voor het varen in de Rotterdamse wateren, maar het is wel belangrijk dat je enige ervaring hebt met het besturen van een boot. Je kunt bijvoorbeeld een tocht maken naar de Veerhaven of de Kop van Zuid, of juist de rivier de Nieuwe Maas opvaren richting Dordrecht.

Zeiltocht maken

Een andere optie is een zeiltocht maken in Rotterdam. Er zijn verschillende zeilschepen die vanuit Rotterdam vertrekken voor een dagtocht of een meerdaagse tocht. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje zeilen op de Maasvlakte of een weekendje weg op de Noordzee. Het mooie van zeilen is dat je echt één bent met de natuur en de omgeving. Je hoort het klotsen van het water en voelt de wind door je haren. Een zeiltocht is dan ook een unieke en ontspannen manier om Rotterdam en de omgeving te verkennen.