Hoe word je CEO?

CEO staat voor Chief Executive Officer, oftewel uitvoerend hoofd van een bedrijf. De functie voor algemeen directeur is niet voor iedereen weggelegd. Wil jij deze absolute topfunctie bereiken, dan moet je over bepaalde eigenschappen beschikken. Wat een CEO precies doet en hoe je een CEO wordt, lees je hieronder.

 

Wat doet een CEO?

Een CEO is binnen een bedrijf de hoogste leidinggevende. Binnen zo’n takenpakket kan je denken aan het aansturen van personeel, het bedrijf vertegenwoordigen, strategieën bepalen, vaststellen en nastreven maar ook het analyseren en verbeteren van de bestaande bedrijfsvoering. Om dit te kunnen doen hebben CEO’s vaak de volgende vaardigheden. Je bent communicatief goed onderlegd, wat betekent dat je goed uit kan leggen welke dingen goed gaan of beter moeten, wat je van mensen verwacht en ook waar de schoen wringt. Goede leiders snappen hoe verschillende persoonlijkheden in elkaar steken en passen het type communicatie aan wanneer nodig. Het is van groot belang dat je goed met anderen kan samenwerken. Ondanks dat jij de hoogste positie hebt, is het belangrijk dat je jouw visie met andere kan delen en samen aan een doel werkt. Je moet overzicht kunnen houden in stressvolle situaties en ook kunnen leren van eerder gemaakte fouten. Daarnaast moet je goed keuzes kunnen maken en deze kunnen onderbouwen en objectief zijn.

 

Hoe word ik een CEO?

Ondanks het feit dat CEO een toppositie beslaat, hoeft het niet persé lastig te zijn om deze positie te bereiken. Je kunt simpelweg je eigen bedrijf starten bij de Kamer van Koophandel en jezelf als algemeen directeur bestempelen. Wanneer je in loondienst voor een bedrijf werkt is het verkrijgen van deze titel een grotere uitdaging. Je hebt een bepaalde affiniteit met de werkzaamheden en werkervaring binnen het bedrijf of binnen het veld nodig. Daarnaast moet je jezelf bewijzen. Vaak klim je als werknemer een ladder op en slechts in zeldzame gevallen wordt een werknemer als CEO aangewezen. Een aantal tips voor het worden van een goede CEO zijn laat zien dat je het écht wil. Door hard te werken en andere te motiveren laat je zien dat jij een echte leider bent. Afhankelijk van het bedrijf of industrie waar je algemeen directeur wil worden, kun je werkervaring op doen. Een aantal jaar werkervaring, voornamelijk in het vakgebied én als leidinggevende, is altijd mooi meegenomen wanneer je solliciteert als CEO.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe je een CEO kunt worden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.